Om Alnab

Alnab är ett handelsföretag som erbjuder tekniskt kvalificerade systemlösningar till den svenska industrin. Sedan starten 1975 har vi skaffat oss lång erfarenhet och vuxit till att bli en av Sveriges ledande leverantörer till processindustrin. Med ett komplett produktsortiment inom ventiler, värmeväxlare, manöverdon, pannövervakning och gasanalys finns all kunskap och hållbar teknik samlat under ett tak.

De tillverkare som vi företräder är ledande inom sina respektive områden och noggrant utvalda, bland annat utifrån; 

  • innovativ teknik
  • miljömedvetenhet
  • gott rykte
  • tillförlitlighet
  • driftsäkerhet

För att ge dig snabba och trygga leveranser, har du alltid kontakt med en och samma person som tar helhetsansvar för ditt projekt. Alnab har idag 36 anställda med huvudkontor i Partille och lokalkontor i Stockholm och Luleå.

Alnab ingår sedan 1995 i affärsområdet Process Energy & Water inom internationella industrikoncernen Indutrade AB, ett börsnoterat bolag med fokus på högteknologiska industrikomponenter. Indutrade finns i över 30 länder och är noterat på Nasdaq OMX Stockholm Large Cap-lista. 
Indutrade är en internationell teknik- och industrikoncern som utvecklar och förvärvar bolag som kännetecknas av högt teknikkunnande och förmågan att bygga långvariga, nära relationer med kunder och leverantörer.
Sedan starten 1978 har Indutrades affärsfilosofi varit “entreprenörskap och decentraliserat ledarskap”. Detta är och har varit en av nycklarna till bolagets framgång. I dag verkar de genom drygt 200 dotterbolag med cirka 8 100 anställda i mer än 30 länder och sex världsdelar. Indutrades starka företagskultur med människor i fokus genomsyrar allt deras arbete och deras vision: en entreprenörsvärld där människor gör skillnaden.
 

Hur började det

Alnab startades av Lennart Nilsson 1975, då han tog in den första agenturen - Amri vridspjäll - till Sverige. Den första tiden drev han verksamheten hemifrån och reste själv över hela landet. Senare flyttade han verksamheten till Göteborg där han hade lager i flera mindre lokaler på olika adresser.
Bolaget växte och Lennart anställde personal efterhand. 1978 var sex personer anställda och så småningom bildades även Alnab Elektronik AB. Kontoret låg vid den här tiden på St Pauligatan i Göteborg, medan lagren fortfarande fanns på flera olika håll i Göteborg.
Alnab fortsatte växa och 1982 var man åtta personer och året 1985 flyttades allt till en egen nybyggd fastighet i Partille, där man fick plats med både kontor och lager.
 

Ombildning av bolaget 

Den 24 november 1987 gjordes en ombildning av bolaget och Peter Eriksson blev VD och delägare. Bolaget fortsatte att växa och efter bara några år blev även lokalerna i Partille för små och fastigheten byggdes på med ytterligare lager samt en kontorsdel.

Under samma period avvecklades Alnab Elektronik AB och personal och all verksamhet flyttades tillbaka till Alnab Armatur AB.
1994/1995 såldes Alnab Armatur AB (då med 21 anställda) till Indutrade AB och Lennart lämnade bolaget medan Peter Eriksson fortsatte som VD. Alnab drev nu verksamhet även i Säffle, Karlstad, Stockholm och Sundsvall och personalstyrkan hade ökat till 30 anställda.
2004 var omsättningen 132 miljoner och antalet anställda 36. Det var rekord! Jan-Erik Larsson, företagets nuvarande VD, anställdes 2003 i Alnab Armatur AB. Peter Eriksson, tidigare VD i Alnab Armatur AB, blev då styrelseordförande.
Årsskiftet 2012/2013 tog Alnabs egna personal initiativet till att bli en ännu bättre partner till våra kunder och leverantörer inom instrumentering. För att kunna satsa all kompetens inom ett bolag flyttades instrumentavdelningen tillsammans med två anställda över till Gustaf Fagerberg. Alnab är idag kvar i Partille på samma adress. Vi satsar som alltid på att hålla hög kvalitet när det gäller såväl kunskap som produkter och service.